Verkleint sporten de kans op kanker?

We hebben het al heel vaak gehoord: sporten is noodzakelijk om gezond te blijven. Maar verkleint het de kans op kanker?

Wanneer je meer sport heb je minder kans op overgewicht en dàt is gunstig. Het is namelijk zo dat overgewicht de kans op dikke darm- en borstkanker, maar ook op baarmoeder-, slokdarm-, eierstok-, alvleesklier- en nierkanker vergroot.

Vet stimuleert je lichaam om hormonen aan te maken: krijg je teveel van bepaalde hormonen, dan heb je kans op afwijkende cellen. Deze cellen kunnen leiden tot kanker.

Naast het positieve effect op hormonen is bewegen ook goed voor je immuunsysteem. Wanneer je afweersysteem goed werkt, breekt hij ze de kankercellen die dagelijks aangemaakt worden af. Iedere dag een half uur matig intens bewegen heeft al een enorm positief effect. Dus, ga na je lunch even een rondje lopen, wandel om boodschappen of ga een rondje fietsen! Het is een kleine moeite met een belangrijk resultaat.

Burn-out: waarom de één wel en de ander niet?

We hebben allemaal wel eens last van stress tijdens een bepaalde periode: druk met je thesis, druk op je werk en je loopt een beetje over. Psycholoog Carlijn Maassen stelt: ”Een beetje spanning maakt je productiever. Maar teveel stress is niet goed en leidt soms tot een burn-out.”

Maar waarom zijn sommige mensen veerkrachtiger, stressbestendiger, en minder kwetsbaar dan jij? Maassen legt uit: “Ieder mens ervaart stress anders. Bij de een moeten er eerst twee of drie grote levensgebeurtenissen plaatsvinden. Bij een ander stapelen de emoties, stress, spanning en vermoeidheid zich net zo lang op tot de bom barst.”

Het hangt dus heel erg af van je persoonlijke aanleg, overtuigingen en omstandigheden. Ook speelt de relatie met je baas een belangrijke rol: werknemers die weinig steun krijgen van leidinggevende lopen een groter risico op een burn-out. Zoek de steun van anderen vroegtijdig op zodat je rust terug kunt vinden!

 Bron: Gezondheidsnet.nl

Eten vanuit emotie

Puur eten vanuit emotie: je zit even niet lekker in je vel dus je pakt er een bak ijs, reep chocolade of een pizza bij. Bijna iedereen heeft dit wel eens een keer gedaan. Sommige zijn er zelfs van overtuigd dat emotie-eten écht is. Je voelt je namelijk direct beter na die bak met ijs, toch?

Onderzoek wijst echter uit dat emotie-eten helemaal niet echt is. Volgens de Maastrichtse psychologen Peggy Bongers en Anita Jansen ís emotie-eten een fabeltje. “Een halve eeuw aan wetenschappelijk onderzoek heeft nauwelijks overtuigend bewijs geleverd dat er écht mensen zijn die hun zorgen weg kunnen eten”, stellen ze.

Waarom noemen we het dan toch emotie-eten? Het is gewoon een excuus! We zouden ons zelf minder schuldig voelen over het verorberen van die hele bak ijs: “ik heb te veel gegeten, maar ja, ik voelde me ook zó ellendig”, aldus Peggy Bongers en Anita Jansen. Herken jij dit?

Bron: Vrouw.nl

Lekker snoozen

Druk jij ’s ochtends ook àltijd op ‘snooze’? Goed nieuws: er is een Britse studie “Why night owls are more intelligent“ waarin Satoshi Kanazawa en Kaja Pering beweren dat het eigenlijk heel knap is dat mensen ”snoozen”.

De snooze-optie bestaat relatief gezien nog maar kort: de evolutie heeft ons hier niet op voorbereid. Volgens de Britse studie is het feit dat jij je kunt aanpassen een teken van intelligentie! Daarnaast is het zo dat wanneer jij ingeeft aan het snoozen, je luistert naar de behoeftes van je eigen lichaam. Je hebt meer kans om je eigen passies te vervullen: het stimuleert je creativiteit en het kan je geluksgevoel stimuleren.

Helaas, betekent dit niet dat we al onze tijd in bed moeten doorbrengen. Mensen die snoozen zijn dan misschien wel gelukkiger en slimmer, er zijn nog steeds risicofactoren verbonden aan te lang in bed liggen. Dus: zorg ervoor dat je niet té lang blijft liggen!

Bron: Independent 

Gezonder leven? Je hoeft niet perse naar de sportschool!

We weten allemaal dat de hele dag zitten niet gezond is. Maar extreem sporten is ook niet nodig. Beweging door de dag heen doet al heel veel voor je lichaam, zo blijkt uit Maastrichts onderzoek. Dus: loop, pak de fiets, doe de afwas of poets je hele huis!

Volgens gedragswetenschapper Stef Kremers, hoogleraar obesitaspreventie aan het Maastricht UMC, kun je al deze beetjes bij elkaar optellen. Aan iedere activiteit is een zogeheten MET-waarde gekoppeld, een MET-waarde geeft aan hoeveel energie een lichaamsactiviteit per uur kost. Met bankhangen verdien je al 1 MET, bedden opmaken is 3,3 MET, de planten water geven 2,5 MET. Je hebt er per week minimaal 500 nodig, maar natuurlijk niet alleen verzameld met bankhangen. Weten hoeveel MET-waardes jij deze week bij elkaar hebt gesprokkeld? De Volkskrant heeft een handige tool!

Bron: de Volkskrant

Multitasken is slecht voor onze hersenen

Hoewel multitasken vaak kan leiden tot een (vals) gevoel van vervulling, zijn menselijke hersenen helemaal niet gemaakt om te multitasken. Het is zelfs schadelijk voor onze hersenen!

Een aantal wetenschappelijke studies concluderen dat onze hersenen eigenlijk ‘’dommer’’ worden van multitasken. Uit een studie aan de Universiteit van Londen bleek dat proefpersonen daling in hun IQ ervaren, zo erg zelfs dat het te vergelijken is met iemand die een nacht slaap overslaat.

Maar hoe ga je dan goed aan de slag? Volgens Georgetown Professor Cal Newport kan je dit bereiken door de focus tijdens één taak te verhogen. Richt je op één taak, zet notificaties voor e-mails en andere berichten uit. Ohja en wat je ook doet, schakel niet over naar taak B totdat je helemaal klaar bent met taak A.

Bron: Fastcompany

Slecht slapen en stress: hoe verbreek je de vicieuze cirkel?

Een tekort aan slaap – minder dan zeven uur per nacht – kan op lange termijn zorgen voor gezondheidsproblemen. Maar wat is de relatie tussen werkstress en slaap? Michelle van Laethem, arbeidspsycholoog en onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, stelt dat er een duidelijke relatie is tussen de twee. Werkstress heeft een ongunstig effect op de slaapkwaliteit en de slechte nachtrust zorgt weer voor verhoogde werkstress.

Dat wist je misschien al, maar hoe kom je uit deze cirkel? Zorg ervoor dat je tijdens je vrije tijd herstelt, door te sporten, af te spreken met vrienden, maar ook door voldoende te slapen. Daarnaast is een ritme heel belangrijk: ga op vaste tijden naar bed! Stress zorgt er misschien voor dat je vaak ligt te piekeren in bed. Je kunt dit verminderen door jezelf af te leiden, luister naar muziek of lees een boek. Je valt sneller in slaap en je verschijnt de volgende dag een stuk uitgeruster op je werk.

Bron: AD.nl

Zin in iets zoets: gewoonte of lichamelijk?

Heb jij na het avondeten ook altijd zin in iets zoets? Of wil je altijd een koekje bij je koffie? Grote kans dat je dit jezelf hebt aangeleerd. Je kan dit dus ook weer afleren, maar hoe doe je dat dan?

Eet mindful, vraag jezelf af of je iets eet uit gewoonte en laat zoetigheid herhaaldelijk staan. Spreek met jezelf af dat je een bepaalde periode, bijvoorbeeld een werkweek, geen toetje neemt. Na het eten iets anders gaan doen zoals een rondje lopen helpt ook. Je leidt je zelf af zodat je niet eet uit verveling.

Voedingsdeskunige Ay Lin Kho legt uit dat, naast dat het zeker een gewoonte is om iets zoets te eten, het ook een gelukshormoon aanmaakt. Je voelt je direct gelukkiger, ook al is het maar voor even. Laten je het zoete vaker staan, dan bestaat de kans dat je dit gelukshormoon minder aanmaakt en je dus verdrietig voelt. Zorg dat je veel van dit hormoon aanmaakt door gezonde dingen te doen: bewegen, sporten, lachen en knuffelen.

Bron: Gezondheid &Co

Fruit uit blik minder gezond

Fruit is gezond, maar geldt dat ook voor ingeblikt fruit? Minder, want door het inblikken gebeurt er iets met fruit waardoor de gezondheidsbevorderende eigenschappen verdwijnen.

Volgens de onderzoekers van deze studie naar ingeblikt fruit, is er de mogelijkheid dat zuren in het fruit de metalen uit het blik oplossen. Consumenten krijgen die metalen vervolgens binnen. Dit verhoogt niet de kans op sterfte door kanker, maar wel de kans op sterfte door hart- en vaatziekten.

Bron: Plos

Bewegen met Pokémon Go?

Volgens een studie naar de gezondheidseffecten van de smartphone-game Pokémon Go, heeft het spel gemiddeld geen langdurig effect op de activiteit van spelers.

Uit de data blijkt dat het aantal gelopen stappen van mensen deze zomer toenam, vlak nadat Pokémon Go in de App Store verscheen. Mensen die het spel niet hadden geïnstalleerd, liepen nog steeds even veel stappen als daarvoor.

Na vier weken was de toename in gelopen stappen echter gehalveerd. Na in totaal zes weken was de toename in activiteit nagenoeg verdwenen.

Bron: Harvard School of Public Health